СБУ викрила очільницю «Минобразования рф» в Мелітополі, яка віддала школи під казарми

Слідчі СБУ завершили досудове розслідування щодо керівниці створеного агресором «министерства образования Запорожской области». Обвинувальний акт скеровано до суду.

Про це повідомляє Запорізька ОВА.

Колаборанткою є колишня директорка одного із закладів освіти в Мелітополі, яка після захоплення міста вступила до лав місцевої «военно-гражданской администрации рф». Там її призначили керувати так званим «департаментом образования», а згодом вона очолила «министерство».

Встановлено, що зловмисниця підписувала «розпорядження», якими передавала на баланс «министерства внутренних дел рф» будівлі українських навчальних закладів. Серед них – загальноосвітні школи і коледжі. Ворог використовував їх для базування особового складу, військової техніки, озброєння та боєприпасів окупаційних угруповань. Колаборантка «передала» підрозділам росгвардії навчальний корпус і гуртожиток одного з коледжів Мелітополя, а також автомобілі і комп’ютерну техніку міського відділу освіти.

Крім того, жінка організувала масштабну агітаційну кампанію за «приєднання» регіону до складу рф. Під час масових заходів особисто закликала людей взяти участь у псевдореферендумі і «проголосувати» на користь кремля. Також вона намагалась примусово залучити місцевих педагогів до незаконної діяльності «избирательных комиссий». У разі незгоди – погрожувала «візитами» до катівень рашистів.

Наразі зловмисниця перебуває на тимчасово окупованій території півдня України. Втім, співробітники СБУ встановили місця її перебування і здійснюють комплексні заходи для притягнення до відповідальності за злочини проти України.