СБУ повідомила про підозру керівникам «департаменту освіти Росії» у Запорізькій області, які змушують вихваляти кремль у місцевих школах

Дві колишні чиновниці освітньої галузі добровільно вступили до створеного окупантами «департаменту освіти» в Токмаку.

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

Перебуваючи на керівних посадах, колаборантки сприяли розповсюдженню окупаційного режиму через місцеві школи. Для цього закликали вчителів повертатися на «робочі місця» та викладати навчальну програму за російськими підручниками та прокремлівськими «методичками».

У разі незгоди посібниці окупантів загрожували педагогам «наслідками» у вигляді незаконних переслідувань. Для залякування та доведення своїх вимог жінки організовували так звані «громадські збори», де публічно агітували за підтримку Росії та виправдовували її злочини.

У разі переходу на бік ворога колаборантки «гарантували» виплату російських «зарплат» та лояльне ставлення місцевого «районо».

Зловмисницями є колишня керівниця відділу освіти Токмацької міської ради та її заступниця. На початку повномасштабної війни вони підтримали окупантів і вступили до їхньої адміністрації. Наразі вони знаходяться на захопленій території області.

Зрадницям заочно повідомили про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 111-2 (навмисні дії, спрямовані на допомогу державі-агресорові (пособництво) та окупаційній адміністрації держави-агресора, шляхом реалізації або підтримки рішень та дій держави-агресора та окупаційної адміністрації держави-агресора, вчинені за попередньою змовою групою осіб) КК України.