У Запоріжжі здійняли бойові українські знамена всіх часів – від княжих до сучасних

Запоріжцям наживо і на слайдах продемонстрували десятки бойових прапорів, що були не лише символами, а й справжньою зброєю українців з давніх-давен до наших часів. В рамках акції “Державні символи та символи військової звитяги – аспект об’єднання України”,  що відкрився у Запорізькому обласному краєзнавчому музеї 23 квітня, можна було побачити княжі прапори часів Київської Русі, знамена УНР, УПА, Холодного Яру, бойові стяги сучасних батальйонів, що боронять країну на Сході.

Запоріжжя – легендарна землі козацької слави, як наголошують організатори, стало першим містом в Україні, що приймає захід, але вже цього року аналогічні тематичні науково-практичні семінари будуть проведені на Сході, а наступного – по всій Україні в рамках всеукраїнської патріотичної акції “ЧЕСТЬ ТА ГІДНІСТЬ. ДЕРЖАВНІ ТА ВІЙСЬКОВІ СИМВОЛИ В УКРАЇНІ - ТРАДИЦІЇ НАРОДУ”. Ініціювала цей проект молодіжна організація “Асоціація інтересів Верховної Ради України” за підтримки Міністерства молоді та спорту, а також місцевих органів влади та музеїв.

“Мета акції – відновити історичну справедливість мілітарної символіки, зокрема на прапорах. Семінари супроводжуватиме експозиція раритетних прапорів, їхня реконструкція. Це прапори УНР, УПА, Холодного Яру та сучасні прапори, з яким наші хлопці зараз воюють на Сході. Ми хочемо, щоб наші співвітчизники, а особливо чоловіки, розпочали через візуалізацію вивчати історію Україну. Сподіваємося ця експозиція прапорів посприяє тому. Починаємо із Запоріжжя. Потім їдемо до Оріхова та Бердянська, а звідти на Донеччину. Повна колекція експозиції, півсотні прапорів, буде презентовано у жовтні знову ж таки у Запоріжжі, в обласній науковій бібліотеці, і десь наприкінці листопада у Києві”, – розповіл куратор акції Олег Севастьянов.

Проект  продовжить свою роботу у Запорізькій та Донецькій  областях.  У травні-жовтні цього року відбудуться: «Традиції української мілітарної символіки», «Традиції українських військових та козацьких прапорів» та «Державний Прапор – від княжих часів до сьогодення» (виїзди пересувної експозиції до міст Оріхова, Бердянська, Запоріжжя, Покровська, Волновахи, Дружківки).