Бердянського депутата від ОПЗЖ Пономарьова позбавлять мандата

До списку народних депутатів, яких колеги зібралися позбавляти мандатів, потрапив і представник Запорізької області Олександр Пономарьов.

Нардепів від колишньої ОПЗЖ: Олександра Пономарьова, Наталю Королевську, Юрія Солода та Олега Волошина достроково позбавлять мандатів.

  Про це повідомляє LB з посиланням на джерела в парламенті.

Як відомо, стаття 81 пункту 4 Конституції передбачає позбавлення мандату у разі припинення громадянства або виїзду на постійне проживання за межі України.

"Найближчим часом очікуємо на новий Указ Президента про позбавлення українського громадянства кількох нардепів Верховної Ради від колишньої фракції ОПЗЖ на підставі наявності у них російських паспортів", - зазначило джерело.

Нагадаємо, 19 січня, у сесійній залі Верховної Ради зненацька з'явився народний депутат від Бердянська Олександр Пономарьов. Його поява здивувала багатьох, оскільки раніше була інформація, що він був на території підконтрольній російським загарбникам. Як він перетнув лінію розмежування, невідомо.

Наприкінці 2021 року спалахнув скандал через те, що у Пономарьова знайшли російський паспорт. Перед початком військового вторгнення 22 лютого 2022 року, коли Верховна Рада голосувала за осуд Росії, яка визнала "ЛНР" і "ДНР", Пономарьов був серед тих, хто не голосував за осуд РФ.

А 20 березня 2022 року у Бердянську російські військові викрали народного депутата Олександра Пономарьова. Тоді на знак протесту частина місцевих підприємств оголосила про зупинення роботи. При цьому про викрадення нардепа повідомила лише місцева влада, яка по суті була підконтрольна самому нардепу. А вже 2 квітня громадська приймальня нардепа у Фейсбуці повідомила, що його у супроводі російських військових доправили до реанімації бердянської міської лікарні. Цікаво, що місцеві жителі тоді підтверджували, що Пономарьова привезли до лікарні, але... ось інформацію про військових підтвердити не могли, повідомляючи, що там була охорона. Після цього з'являлася інформація, що Пономарьова росіяни "віджимають" майно, а його нібито звинувачують у фінансуванні "АЗОВу" та "Правого сектору". При цьому ця інформація з'являлася переважно в пабликах, підконтрольних самому Пономарьову. У своєму інтерв'ю голова нещодавно утвореної Бердянської військової адміністрації Вікторія Галицина несподівано заявила, що Олександр Пономарьов перебуває у Криму. До того ж туди його не доставили, а він виїхав туди сам. І потім з'явилося відео та фото Олександра Пономарьова вже з Криму. На відео, знятому 14 вересня 2022 року, нардеп Пономарьов виходив із магазину "Елегантного текстилю та аксесуарів" у ТЦ "Південна галерея" у Сімферополі, у супроводі пані.

Тепер скандальний нардеп може втратити мандат.