87% жителів Енергодару проти виходу Запорізької області зі складу України та входження її до складу Росії, 7% – не визначились, – соціологічне дослідження

19–22 вересня 2022 року Центр соціологічних досліджень Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького на замовлення ДП «НАЕК «Енергоатом» дослідив громадську думку жителів міста Енергодар Запорізької області, яка сьомий місяць перебуває під російською окупацією.

Опитування було організовано та проведено російською мовою методом CATI (телефонне опитування), вибірка репрезентативна для дорослого населення Енергодару (віком 18 років і старше) за статтю та віком. Було опитано 1160 респондентів. Теоретична похибка дослідження вбирається у 2%, довірча ймовірність – 95%.

У ході опитування респонденти відповіли на два запитання:

чи планують вони взяти участь у так званому «референдумі Запорізької області» та голосувати за питання входження до складу Росії на правах суб'єкта РФ;
 чи підтримують вони вихід Запорізької області зі складу України та входження її до складу Росії на правах суб'єкта РФ.
За результатами дослідження, 74% енергодарців, які мешкають на тимчасово окупованій території, не планують брати участь у голосуванні на референдумі, 16% готові особисто відвідати дільниці для голосування у разі їх створення, 10% не визначилися.

Відповідаючи на друге питання, 87% респондентів висловилися проти виходу Запорізької області зі складу України та входження її до складу Росії, 6% – за вихід та приєднання до складу Росії, 7% – не визначились.

Протягом семи місяців війни та окупації Енергодару місцеві жителі, які не покинули місто, виступають категорично проти окупаційної влади та приєднання до Росії. Результати соціологічних опитувань, що публікуються російськими пропагандистськими ЗМІ, є такими ж брехливими, фейковими та далекими від реальності, як і вже заздалегідь заплановані в Москві та «спущені» на місця результати псевдореферендуму.