Андрей Рыбальченко: «Навчитись відпочивати працюючи і працювати відпочиваючи - це можливо, якщо любиш свою роботу»

Андрей Рыбальченко, пресс-секретарь прокуратуры Запорожской области, общественный деятель и новостной журналист убежден, что профессионализм в пиаре, как и в любой другой сфере это набор положительных качеств, основу из которых составляет любовь к тому, чем занимаешься. О решении стать пиарщиком, о достижениях и переломных моментах в профессиональной деятельности, плюсах и минусах работы, о полезных книгах, и планах на будущее – в интервью с Андреем Рыбальченко.

 

 

Когда вы решили стать пиарщиком и почему?

Роками я займався громадською діяльністю і обрав журналістику, а згодом піар, тому, що ця сфера діяльності дуже близька до політики та громадського сектору, близька до всього того, що було мені цікаве в житті.

Мета стати журналістом остаточно викристалізувалась в мене у 23 роки. Згодом, отримавши досвід журналіста в новинарних інтернет-виданнях, я посунувся в сферу піару. Незважаючи на це, вважаю журналістику рідною галуззю, як на мене, саме в ній виховуються спеціалісти з PR.

Обрана сфера діяльності прекрасна тим, що змушує розвиватись щодня. Регулярне налагодження комунікації з представниками ЗМІ та громадськості дозволяє тримати руку на пульсі подій та процесів.   

 

В чем плюсы и минусы работы пресс-секретаря прокуратуры?

До позитивних сторін можна віднести регулярне, навіть несвідоме самовдосконалення. Отримуючи постійно нову інформацію мозок завжди лишається в тонусі. Постійне спілкування з людьми різних сфер діяльності також позитивно впливає на краще розуміння «навколишнього середовища». 

До мінусів, в розумінні пересічного громадянина, можна віднести позанормованість професії. Події не питають в нас коли ставатись і відповідно реакція та коментарі на них мають бути якнайшвидшими, і вже зараз, а не завтра зранку.

 

Можете кратко рассказать «Один день из жизни пресс-секретаря»?

Всі вони різні, але якщо говорити про пересічний день, без надзвичайних подій, то він складається з моніторингу інформаційного простору, підготовки матеріалів щодо діяльності структури, яку представляє прес-секретар. Надання усних коментарів телевізійникам. Ну і звичайно ж трошки бюрократії зі складанням документів, звітів і т.д. Попри це завжди знайдуться десятки інших термінових задач – великих і дрібних, але таких, що потребують якнайшвидшого вирішення. Всього точно не вмістити в один день. 

 

Как Вы отдыхаете от работы? Возможно ли отдохнуть пиарщику вообще, полноценно?

Зважаючи на позанормованість роботи, її просто необхідно схрестити з повсякденним життям. Навчитись відпочивати працюючи і працювати відпочиваючи. Це можливо зробити, якщо любиш свою роботу. Коли прокидаючись в недільний ранок ти читаєш стрічку новин не тому, що так треба, а тому що просто цікаво, тому що не можеш жити в незнанні – то це знак, що все буде добре.

А найкращий відпочинок – це активний відпочинок. Спорт і природа завжди поновлюють сили для людини, яка займається розумовою діяльністю весь основний час. Відпочинок на дивані перед телевізором лише накопичуватиме втому… мабуть… зрештою в мене телевізору немає і в добу інтернету він мені непотрібен. 

 

Приходилось ли Вам в профессиональной деятельности переступать через свои принципы?

Професійна діяльність завжди залишала мені право вибору місця роботи, тож моя відповідь – ні. Людині, яка працює в тій чи іншій сфері і здатна приносити результат, ніколи не залишиться без уваги, і тим паче без роботи. Тож така людина, стикнувшись з подібним, завжди може обрати той шлях, на якому не треба буде ні через що переступати.

 

Расскажите о проекте или достижении, который вы считаете самым значительным в вашей карьере?

Найзначніші мої проекти та найвизначніші досягнення лише у майбутньому, тож мені важко говорити про те, що лише має бути реалізованим.

 

В любом деле есть переломные моменты. Какие были у Вас?

Гадаю, для мене таким моментом стало запрошення працювати прес-секретарем голови Запорізької облдержадміністрації Валерія Баранова у 2014 році. Це був великий крок вперед у моїй кар’єрі, що приніс колосальний досвід та величезну кількість знайомств серед журналістів. Це був серйозний поштовх, який визначив мій подальший рух, зокрема, в напрямку сфери піару.

 

Какие ключевые уроки вы вынесли для себя в процессе построения карьеры?

Хто хоче – шукає можливості, а хто не хоче, шукає відмовки. Керуючись цією тезою можна краще зрозуміти і себе, і всіх з ким маєте справу. Так відсіюються несерйозні люди, співробітники і навіть ідеї.

Також я зрозумів, що лише на практиці здобуваються всі необхідні знання і навички. Принаймні їх переважна більшість – відсотків дев’яносто.

Величезну роль відіграють знайомства. Знайомства не в розумінні кумовства, а як джерела інформації. Для журналіста та піарника це дуже важливо – мати компетентні джерела в будь-якій сфері.

Зрештою, кожна людина яку ми зустрічаємо в житті, знає хоч щось таке, чого не знаємо ми, і на це треба зважати.

Важливим є планування, адже не знаючи де хочеш бути завтра – важко зрозуміти в якому напрямку треба рухатись сьогодні. І натомість, знаючи свою мету в обличчя, легко відсікти все непотрібне або шкідливе для її досягнення.

Ну і звичайно ж позитивне мислення та поведінка – ніхто не любить скаржників або снобів. Ви не побудуєте продуктивний діалог з незадоволеністю життям на обличчі.

 

Что такое профессионализм в пиаре, как вам кажется? Какие советы Вы можете дать новичкам?

Професіоналізм в піарі, як і в будь-якій іншій сфері, це набір позитивних якостей, основу з яких складає вміння самовдосконалюватись, креативно мислити, та любити те, чим займаєшся. Інакше нічого не вийде. Якщо ви змушуєте себе щось робити, то досягти успіху в цій сфері майже неможливо.

Щодо порад новачкам - світ змінюється і зараз новачок може зробити собі ім’я лише завдяки активності в Facebook. Головне зібратись з силами і перестати постити домашніх тварин, а натомість зайнятись аналітикою, навчитись виробляти власні ідеї і думки та ділитись ними.

Заводьте нові знайомства, невпинно спілкуйтесь, постійно пишіть.

 

Назовите три книги, которые оказали на вас самое большое влияние.

Важко обрати саме три книги. Великий вплив на мене справили романи Ремарка. В них дуже гарно розкрита тема людської природи, жаги до життя, а також тих трагічних сторінок світової історії, яка в багатьох цю жагу притупила.   

Також науково-популярні видання з астрофізики, які розширюють свідомість, змушують дивитись на світ ширше та позбавляють забобонів. Праці Ніла Деграсса Тайсона, Лоуренса Краусса, Стівена Хокінга та інших популяризаторів науки.

Мені пощастило прочитати настільки багато гарних книг, що обрати з них три наразі я не можу.  

 

Кем вы видите себя через 10 лет?

Людиною-оркестром: власником новинарного сайту. Яким буде цей сайт – регіональним або національним, залежить лише від мене і від того, як я проведу ці 10 років.

Окрім того, я планую займати якесь місце в юридичній сфері, наразі з цим пов’язана моя основна робота і вже через пів року я маю отримати юридичну освіту.

Розвиватиму і своє хобі з популяризації науки. Хочу реалізувати якісь проекти в цьому напрямку, можливо вистачить розуму вивчити декілька мов програмування. Як людина-гуманітарій дуже хочу освітити собі дорогу в ці хащі.

 Головне рухатись вперед.

 

Общалась Елена Кряжева